CHMX report

Autor: Cub (14.04.2012)

Velké řeči a zase velké řeči… to je to, co se dobře zvládá v lednu nad škopkem pivsóna. Snadno se pak naplánuje, že „kdykoliv v březnu podle počasí vyrazíme aspoň na jeden týden do Mekky alpinismu – tedy do Šamonic“. A je tady realita – tak tak se domlouváme na jednom jediném termínu – ani o den dříve, ani o den později, a navíc ze čtyř jedeme jen dva. Ale to k tomu všemu asi tak nějak patří. Čert to vem, hlavně že se jede!
A tak na přelomu březen/duben hromadíme lezecké haraburdí a všechno to bohumilé nádobíčko a velebě prostor v Marťasově voze to vše ládujeme na jeho záď. Počítáme přitom s tím, že cestou přibereme ještě jednoho spřízněného poutníka, a že necháme na zádi místo pro jednoho, který bude moci cestou vyspávat – když se jede přes noc, tak se to hodí (…a že se hodilo!).

Čtrnáct hodin za hanáckou plackou nad ránem přikládáme k ústům zdravotní medicínu plnou síly moravských ovocných plodů, velebíme všechny Aiguilles nad hlavou, chvilku držíme smutek za „soudruhy lezce neuvolněné ze spárů hanácké reality“ a narychlo zaleháme (alespoň na chvíli) někde na jednom nejmenovaných parkálů v CHMX a kumulujeme síly na následující den.
Čtrnáct hodin v autě je dost na to, abychom si pečlivě vše promysleli „kdy-kde-kam-v kolik-atd. první i následující dny vyrazíme“, a to i přes neopomenutelné diskuze a rozbory žhavých témat – jako třeba… houbelec, chlapi ví a ženské by stejnak nepochopily – marno jmenovat! Přesto, již podruhé se blíží okamžik, že člověk u piva a v teple míní, ale realita mění. Ale postupně…

Od začátku nás to táhne na D‘Argentieré Glacier, nad kterým se tyčí óžasné severní stěny táhnoucí se od Trioletu až po Aiguille Vert, a ve kterých vedou desítky dlouhých mixových a ledových cest – tady je z čeho vybírat. Takže s taktikou „jeden den rychle očíhnout podmínky ve stěně a přitom alespoň trochu si nechat potrápit plíce poloprázdným vzduchem“ zlehounka vyrážíme na skialpech z mezistanice Lognan po sjezdovce a dál krajem ledovce až na D’Argerntierský ledovec, kde se zakloněnou hlavou tlumíme v hlavě opakované „kua, pí, kua, pí, kua!!!“ – dyť ty stěny jsou total holé se zbytky hnusného černého ledu! Chutě po lezení jsou sice při pohledu na tak úžasné alpské stěny pořád nezměrné, ale nějaké racionále v hlavě dává jasně najevo, že je to v p-p-p – jak je to slovo? Hledáme a hledáme, která cesta by mohla být alespoň trochu zajímavá, ale moc toho není. Po prozkoumání hřebínků, pilířů a žlabů se s trofejí „možná“ jedné cesty vracíme dolů a s tím, že zítra hned z rána přesuneme bejskemp tak na 4-5 dní na ledovec. (Jen tak na okraj: později zjišťujeme, že kempování na ledovcích je tabu! …tak berte v úvahu. Ačkoliv jsme tam nebyli sami, nějaká taková věta je někde napsaná a někdo ji na vás může vytasit.)

V CHMX jsme domluveni s Dušanem (náš spolucestující, který si sem do CHMX odfrčel za freeridem), že ještě u něj dáme večeři, zjistíme počasí a možná od něj vyzískáme lezeckého průvodce na jižní stěny, které jsou na opačné straně D’Argentierského ledovce – to kdybychom se tam chtěli zabávat „nějakým letním lezením“.
Když ale dorazíme do CHMX, je tady další neplán (ačkoliv vlatsně velice příjemný). Sic nejsou prozatím žádné lezecké zásluhy, nepodařilo se nám odolat místní atmosféře – dobré pivo, dostatečné zásoby slivky, známí,… připadám si v CHMX u hospody „Elevation 1804“ jak někde v létě Ádru, kdy je všude plno lidí zapálených lezením (zde však převažuje skialp a freeride). Trčíme tak v centru CHMX naproti nádraží, banda postává více venku než uvnitř hospody, mísí se tady angličtina, francouzština, švédština a občas upadne něco česky, chcát se chodí za roh na hřbitov a vše se více méně točí kolem klasických témat …opět marno jmenovat. Z ochutnávky slivky je seriózní prokládačka s pivem, které je tělu tak důležité – však jsme přes den na skialpech na žhavém slunci přeci tolik vypotili, že?! Někdy po půlnoci proto s hlavou zamotanou (někteří ani dnes neví, jak se to mohlo stát) zapadáme do ložnice našeho auta. A ráno? Haha, Martále – co říkáš, jak je? :D

Situace je ale jasná… počasí nám přeje – je před námi aspoň čtyři a půl dne nádherného počasí, lezecké podmínky v severních stěnách jsou na pikaču (jak jsme se ještě večer v hospodě od kluků přesvědčili) a my máme v autě dostatek matroše i na lezení „na letní“ straně hor. Jednoduchá rovnice. Přesouváme se na dům horských vůdců, kde kopírujeme průvodčíka – stěny v masívu Aiguille d’Argentiere, nakupujem proviant na pět dní, balíme matroš a chystáme se, že v poklidu odpoledne vyfrčíme lanovkou na Les Grand Montets, odkud je možné relativně pohodě sjedet na skialpech na ledovec – místo našeho bejsu.
A zase ten již tradiční rozpor plán vs. realita… v Argentiere tak 22°C a téměř bezvětří, ale když dojdeme s bágly jak kráva k pokladně kópit léstky na tu úžasnou přibližovací věc, co vás za pár okamžiků přesune o stovky výškových metrů, zjišťujeme, že se pro nepříjemný vánek koná pouze přiblížení do poloviny. Wow, bože za co?! Co jsme komu…? Představa - hnus!
Naštěstí realita je lepší než představa, a tak v podvečer stíháme ještě za světla krom výstavby našeho útulku dalších dní dokonce i navařit a předvařit čaj do termosek na ráno. Chystáme si sníh pro ranní roztápění na vodu a při všech těch „kravinách reality dne“ se duše kochá – oči musí pořád pokoutně šmírovat po stěně Les Droites, která se nám zvedá za ložnicí. Přitom v hlavě to pořád šrotuje – chtě nechtě kůra mozková pořád spřádá varianty, kde by jaká cesta byla a nebyla; láme si třetí i pátý závit vpravo hned před hypotalamem, co je to za člověka, který dokáže sjet onamtamten žlab na lyžích a přitom přežít; slídí po centrálním pilíři, kde že je to místo, kde před X lety ve stěně bivakoval, … pořád je nad čím. Krásná realita!

Ráno z teplých zákoutí spacáku s nemalou dávkou lítosti tupě kókám na Hamroše, jak před stanem poskakuje okolo vařiče – ujal se ranního rituálu prvního dne jako první. Nepřemýšlím, proč mi to nevadí. Přemýšlím ale nad tím, jestli nepřepálil začátek… jak je to pro něj klasické. Slunko je přeci ještě daleko, stěny nevyhřáté, den dlouhý – tak kam ten spěch. Inu, věnuji se tedy raději závažné činnosti, kterou Marťas v honbě musel vynechat a podcenil – ve spacáku rukou doslova roztavit promrzlé skialpové botičky. Ty by se včera daly po šlapání nahoru s těžkým báglem a na žhnoucím slunci pomalu ždímat. V noci samozřejmě zamrzly, takže Marťas ráno naskočil do kusu ledu. Hnus! Ne, ne… to chce s rozvahou dědy Lebedy!

Toho dne vyrážíme do sektoru AIGUILLE DU REFUGE (3057 m) asi 10 minut od (nad) chatou Argentiere (od stanu tak 40 minut), kde si pro začátek vybíráme cestu T’es qui toua (150 m) za 6a (jedna délka a ostatní do 5c) – je potřeba očichat klasifikaci. Navíc ještě u stanu jsme se téměř děsili zhmotněné představy kontaktu ruky se skálou. Brrr. Naštěstí realita byla mnohem příjemnější. Bez problému se dalo lézt v lezečkách a jen v mikině (chvilkama ve větrovce, když krapet zaválo).
Úžasné lezení! Užívám si to dnes a to stejné zjistím i další dny. Pevná žula, spáry a koutky, všude plno možností na jištění, vynýtované štandy, přes které se slaňuje – a při tom všem za zády majestátné až dvanácti set metrové severní stěny Les Courtes, Les Droites, Aiguille Verte, Aguille Triolet. Veliká krása. Ať už mne na konci cesty svedla touha po dobrodružství, anebo to byl můj orientační neum (s toliko zdatným nákresem se ale není čemu divit), dostal jsem se očividně mimo lajnu, která měla být za 5b. O to příjemnější však byl tento úsek, protože pohrávání si se všemi těmi kovovými udělátky, které na písku musí nahradit jen kus uzlu, to je luxus. Podle rčení „dítě co si hraje nezlobí“ jsem asi nezlobil …ačkoliv Marťas sorry, asi už pak byla na štandu kosa, co?! Po nějakých čtyřech a půl hodinách opět stojíme u paty stěny u bot, které na slunci konečně stačily vyschnout, tlačíme do sebe tyčky, vodu, čaj, výhledy, …veget.

A tak to opakujeme. Ještě další dva dny jak přes kopírák. Večer gastronomické pokusy o kvalitní stravu, které se ani s růžovými brýlemi příliš nedaří, nicméně trávicímu traktu je to úplně šumák, takže jeho spokojenost nezná mezí. Jen mne teď napadá rada pro stejně zkušené blbce, jako jsme byli v ty dny oba dva (samozřejmě já trochu méně!) – krabice kuskusu je na jednu večeři moc a do ešáku ani do zažívacích trubic se to s konzervou rybiček a kostkou tvrdého sýra nevleze! Fyziku neochčijete, fakt! …ale tak blbí asi nejste!

Další lezecké počiny nás protáhly cestou Diédre central (300 m) v sektoru PLATEAU INFERIEUR (3200 m. n. m.) a cestou Le foret vierge (200 m) v sektoru AIGUILLE DU GENEPY (3100 m. n. m.). Klasa postupně stoupala. Zatímco ta první zmíněná si pořád míchala 6a a 5c úseky ve spárách a koutcích, poslední cesta nám vcelku vyrovnaně objasnila záludnosti obtížností 6b+ a 6a při lezení v CHMX žule mimo spáry. Zde ovšem, přiznám si, mysl odlehčila účast několika málo nýtů a skob, bez kterých by Ádrovské odlezy byly už jen slabým odvarem.
S výjimkou druhého dne jsme vždy v cestě sami. V této druhé cestě nám však na paty neustále šlapal týpek a týpka. Naše (možná trochu klasické CZ) schizofrenické obstrukce nás udržovaly ve střehu a v hlavě blikaly jak červená žárovka: „Jen ať se nedostanou před nás!!! To by byla katastrofa!!! Mohli by na nás shodit kamínek!!! Nebo nás třeba zdržovat!!!“. Nakonec se z toho vyklubalo spíše vše opačné… svižné a oku libé lezecké tempo borca (horského vejvodca, co má přelezy, před kterými i líný medvěd ohne hřbet) a jeho baby jsme popravdě brzdili my; kamínek jsme sice po nich nehodili, zato můj upadnuvší nůž Marťasovou rukou měl tendenci podříznout borca; a koneckonců taky ten dotaz (spíše úsměvně namířený), na zdravotní stav a „possibility of HIV disease“ orientovaný klučinou na Marťase měl při pohledu na kapky krve na jeho bundě a Marťasovy rudé ruce pochopitelné racionále.

Po třech parádních cestách nás čeká už jen to poslední – s těžkou krysou na zádech odfrčet do doliny. Posunout se tak o 20-25°C níž. Jestli si mám pod něčím představit „produkce chuti na pivní mok“, pak je to právě tento sjezd! Ještě teď cítím ten pocit, když stojím u auta v polo rozepnutých skialp botách, spařený jak bravek při zabíjačce, lyže a bágl pohozený někde okolo a do mne padá teplé a v tu chvíli nejlepší pivo.
Následující romantiku všichni znáte… víno frantíci mají dobré, olivy taky a sýr jak by smet. Navečer se k tomu ještě připojí při vydařeném setkání Fagičovy story a není co dodávat. Po těchto dnech musí každý chápat, že když další den ráno spadlo asi 5 kapek deště a byla zatažená obloha, zavrhli jsme původní plán vyrazit ještě na půl dne před odjezdem na skialp. Sice, co by za to jindy člověk dal (na Pradědu by to bylo babské počasí), ale v tu chvíli…
Už se těším na tu linii, kterou jsem si v sektoru Aiguille du Refuge v masívu Aiguilles d‘Argentiere vyhlídl!

Tak brzy tam… všem doporučuji!
Cub


Účastníci zájezdu... Hamroš, Cub, Dušan

Komentáře

Shannon | MAIL | WEB (26.05.2024 v 17:06)
I want to to thak you for thus very good read!! I definitely loved every little bit of it.
I have got you bookmarked to check out new things you post…

Marko | MAIL | WEB (26.05.2024 v 5:40)
A person essentially help to make serioussly articcles I'd state.

Thatt is the first time I freqiented your website
page and up to now? I surprised with the analysis you made to create this particular put up extraordinary.
Excellent process!

Scot | MAIL | WEB (26.05.2024 v 3:13)
May I simply just say what a relief to uncover someone who genuinely
understands what they are talking about over tthe internet.
You definitely know how to bring an issue to light and make it important.
A lot more people have to read this and understand this side of your story.
It's surprising you're not more popular given that yyou definitely have the
gift.

Tommie | MAIL | WEB (25.05.2024 v 19:38)
After looking imto a handful of tthe blog posts oon your blog, I
honestly appreciate your technique of blogging.

I saved it to my bookmark webpage list and will be
checking back in the near future. Please visit my web site as well and let me know how you feel.

Gretta | MAIL | WEB (23.05.2024 v 12:50)
I was recommended this web sitfe via my cousin. I am not positive whether tjis
submit is written by way of him as no one else recognise such exact about my problem.
You're wonderful! Thank you!

Hayley | MAIL | WEB (23.05.2024 v 5:37)
Hi there! I realiz this is sort of off-topic but I needed too
ask. Does running a well-established blog like yours take a large
amount of work? I'm brand neww to writing
a blog however I do writte in my diary every
day. I'd like to start a blog so I can easily shqre my experience and feelings online.
Please let me know iif youu have aany kind of ideas or tips for neww aspiring
bloggers. Appreciate it!

Susie | MAIL | WEB (22.05.2024 v 18:39)
I need to to thank you for this reat read!! I absolutely enjoyed every bit of it.
I have got youu saged as a favorite to check out new things
yyou post…

Jonas | MAIL | WEB (22.05.2024 v 17:34)
Hi there this is kinda of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG
editoors or if you have to manually code with HTML.
I'm starting a blog soon but have no coding skill so I wanted
to get guidance from someone with experience.
Any help would be greatly appreciated!

Shenna | MAIL | WEB (22.05.2024 v 6:49)
Heyaa i amm forr thhe primary time here. I found this board and I in finding It truly
useful & it helped mee outt a lot. I am hoping to present one thing again and help others like you
helped me.

Cleo | MAIL | WEB (20.05.2024 v 1:26)
Excellent goods from you, man. I've keep in mind your stuff previokus to annd you're
juszt too great. I really like what you have bouyht right here,
certainly like what you are stating and the way during which yyou are saying it.
You make it entertaining and you continue to
take care of to keep it wise. I cant wait tto learn farr mote from you.

Thhis is actually a great web site.

Abbey | MAIL | WEB (20.05.2024 v 0:15)
If you desire to obtain a great deal from this piece of writing
then you have to apply these techniques to your won blog.

Carmelo | MAIL | WEB (18.05.2024 v 12:04)
Greetings! Very helpful advice in thiis particular post!
It's the ljttle changes thaat make the most significant
changes. Thanks for sharing!

Ilene | MAIL | WEB (18.05.2024 v 11:50)
Thank you forr the auspicious writeup. It in fact wwas a
amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you!

By the way, how could we communicate?

Mahalia | MAIL | WEB (18.05.2024 v 3:37)
Wow that was strange. I just wrote an very long comment
but after I clicked submit my comment didn't show up. Grrrr...
well I'm not writing all that over again. Regardless, just
wanted to say great blog!

Rosaline | MAIL | WEB (17.05.2024 v 20:26)
Normally I don't read post on blogs, but I wish to say that thijs write-up very compelled me to try and do
it! Your writing taste has been surprised me. Thanks, verfy grea post.

Kendra | MAIL | WEB (17.05.2024 v 3:06)
This site was... how do you say it? Relevant!! Finally
I've found something that hhelped me. Appreciate it!

Alberta | MAIL | WEB (15.05.2024 v 16:38)
It's in fact very complicaated in this ful of activity life to listen news onn Television,
thus I simply use world wide webb for that reason, and take the most recent information.

Randolph | MAIL | WEB (15.05.2024 v 15:55)
Link exchange is nothing else but it is just placing the other person's web site
link on your page at appropriate place and other
person will also do same for you.

Judy | MAIL | WEB (15.05.2024 v 11:40)
If you are going foor most excellent contents like me, juzt go to see his site every day since it gives feature contents,thanks

Paulina | MAIL | WEB (14.05.2024 v 2:41)
Hello to all, the contents existing at this web page are truly remarkable for people knowledge, well, keep upp the
good work fellows.

Edmundo | MAIL | WEB (18.04.2024 v 12:49)
We stumbled over here from a different web address and thought I sould check thinfs out.
I like what I see so now i'm following you.
Loook forward to checking out your web page yet again.

Ernesto | MAIL | WEB (16.04.2024 v 21:29)
Nicee post. I was checking constantly tyis blog and I'm inspired!
Very helpful into particularly the ultimate section :) I care for such
info a lot. I was seeking this certain information forr a long time.
Thank you and best of luck.

Mayra | MAIL | WEB (12.04.2024 v 13:38)
Thank you for sharing your thoughts. I truly appreciate your efforts and I am waiting for your next write ups thanks once again.

Angeline | MAIL | WEB (10.04.2024 v 20:56)
Hi there, all is going fine here and ofcourse everey
one is sharing data, that's in fact fine, keep up writing.

Lauri | MAIL | WEB (09.04.2024 v 21:34)
Great post. I was checking continuously this
blog aand I'm impressed! Very helpful info particularly the last part
:) I care for such information a lot. I wass looking for thios certain information for a very
long time. Thahk you and best off luck.

Berenice | MAIL | WEB (08.04.2024 v 1:39)
Today, while I was at work, my sister stgole my iPad aand tested to see if itt can survive a thirty foot drop, just so she caan be a
youtube sensation. My apple ipad is now destroyed and she has
83 views. I know this is totally off topic but I had to share it with someone!

Norma | MAIL | WEB (05.04.2024 v 9:03)
Thankss for every other informative site. Where else couyld I get that
ind of information written in such a perfect manner?
I've a venture that I am simply now working on, and I
have been at the look out for such info.

Jasmine | MAIL | WEB (01.04.2024 v 14:39)
I hardly drop comments, but i did some searching and wound up here Klub horolezců Olomouc - Článek.
And I do have a couple off questions for you if it's allright.
Could it be just me or does it seem like some off these remarks look as if they arre coming from brain dead folks?
:-P And, if you are writing on additional online sites, I'd like to follow
anything new you have to post. Couhld you make a list of every one of
your community sites like yokur twittter feed, Facebook page or linkedin profile?

May | MAIL | WEB (27.03.2024 v 18:56)
Pretty! This was an extremely wonderful post. Many thanks for supplying these details.

Noble | MAIL | WEB (23.03.2024 v 11:58)
I absolutely love your blog and find most of your post's to be what precisely I'm lookong for.
Would you offer guest writers to write content forr yourself?
I wouldn't minjd writing a post or elaborating on a number of the subjects you write in relation tto here.
Again, awesome weblog!

Elaine | MAIL | WEB (23.03.2024 v 1:36)
magnificent issues altogether, you somply received a neww
reader. What might you rrecommend in regards too your publish that you simply made a few days ago?
Any positive?

Carson | MAIL | WEB (19.03.2024 v 15:03)
Your style is really unique in comparison to other people I have read stuff from.
Thankss for posting when yyou haave the opportunity, Guess I'll just
booikmark thnis page.

Yvette | MAIL | WEB (13.03.2024 v 3:54)
Have you ever thought about creating an book or gyest authoring on otfher
sites? I have a blog centered onn the same information you discuss
and would love to have you share some stories/information. I know my readers would enjoy your work.

If you are even remotely interested, feel fee to send mme ann email.

Kevin | MAIL | WEB (12.03.2024 v 4:31)
Thanks for finally talking about >Klub horolezců Olomouc - Článek

Katja | MAIL | WEB (09.03.2024 v 6:50)
First off all I would like to say wonderful blog!
I had a quick question that I'd like tto ask iif you do not mind.
I was interested to find out howw you center yourself and clear youur minhd prior to
writing. I've had a difficult time clearring my thoughts in getting my ideas out there.
I truly do enjoy writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes tend to be lost simply just trying to figure out
how to begin. Any ideas or tips? Many thanks!

Krystle | MAIL | WEB (08.03.2024 v 7:54)
Goood wayy of telling, and pleasant piece of writing
to get data on the topic oof my presentation subject, whixh i am going to deliver in school.

Sven | MAIL | WEB (25.02.2024 v 11:13)
Today, I went to the beachfront with my children. I found a
sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said "You can hear the ocean if you put this to your ear." She placed the shell to her ear and screamed.
There was a hermmit crab inside and it pinched her ear.

She never wants to go back! LoL I know this is entirely off
topic but I had to tel someone!

Marisol | MAIL | WEB (24.02.2024 v 15:05)
Howdy superb blog! Does running a blog similar to this require a massive amount work?
I've no expertise in programming but I was hoping to start my
own blog soon. Anyhow, if you have any suggestions or tips for new blog owners
please share. I understand this is off topic but I just had to ask.
Appreciate it!

Lila | MAIL | WEB (24.02.2024 v 10:19)
We absolutely love your blog and fijnd almost all of your post's to be
precisely what I'm looking for. can you offer guest writers to write content for yourself?
I wouldn't mind producing a pokst or elaborating on most
of thee subjects you wfite about here. Again, awesome blog!

Robbin | MAIL | WEB (20.02.2024 v 23:19)
This post will assist the internet vksitors for creating new weblog or even a blog from start to end.

Jordan | MAIL | WEB (20.02.2024 v 18:20)
It's going to be ending of mine day, except
before funish I am reading this wonderful article to increase my knowledge.

German | MAIL | WEB (14.02.2024 v 21:13)
I'm really enjoying the design and layout of your site.
It's a very easy on the eyes which makes it much more enjoyabke for me to come here aand
visit more often. Didd yoou hire out a developer to create your theme?
Excellent work!

Korey | MAIL | WEB (14.02.2024 v 5:10)
I just like the helpful information you provide for your articles.

I'll bookmark your weblog and take a look at once more here regularly.
I am somewhat sure I'll be informked many new stuff right right here!

Good luck for the next!

Nick | MAIL | WEB (12.02.2024 v 23:15)
These are genuinely great ideas in about blogging.
You have touched some fastidious points here. Any way keep up wrinting.

Kali | MAIL | WEB (12.02.2024 v 4:15)
I am extremely inspired with your writing talents and also with the
structure in your weblog. Is that this a
paid subject matter or did you customize it yourself?
Either way stay up the excellent high quality writing, it is rare to look a nice blog like this
onee nowadays..

Marcia | MAIL | WEB (11.02.2024 v 9:19)
I am inn fact pleased to read this website posts which carries tons of useful data, thanks for providing these data.

Halina | MAIL | WEB (09.02.2024 v 9:53)
Hey there, You have done an excellent job.I'll certainly digg it and ppersonally recommeend to my friends.
I'm confident tey will be benefited from this web site.

Milton | MAIL | WEB (24.01.2024 v 17:02)
Helo there! This iis mmy 1st comment here so I just wanted to give a quick
shout out and tell you I truly enjoy reading your
articles. Can you suggest any other blogs/websites/forums that
deal with the same topics? Appreciate it!

Latoya | MAIL | WEB (18.01.2024 v 5:41)
Awesome things here. I'm very satisfied to see your post.
Thank you so much and I am having a look ahead to touchh you.
Will you kindly drop me a mail?

Lawanna | MAIL | WEB (12.01.2024 v 11:44)
It's aan amazing post iin favor of all the web users; they will obtain advantage from it I aam sure.

Renate | MAIL | WEB (09.01.2024 v 11:27)
This is a topic that is close too my heart... Cheers! Exactly where are
your contact details though?

Clyde | MAIL | WEB (08.01.2024 v 22:27)
Hello to every one, it's actually a pleassant forr me to go to see this web
site, it includes helpful Information.

Cindi | MAIL | WEB (19.11.2023 v 10:49)
This is my first time go to see at here and i am realply impressed to read everthing aat single place.

Pamala | MAIL | WEB (22.01.2022 v 23:13)
Asking questions are in fact good thing if you are not understanding something entirely, except this post provides good understanding even.

Hanys (17.04.2012 v 12:45)
Krásný článek a ty fotky...naprostá paráda!!

Bubák (15.04.2012 v 13:45)
Móóóóóc hezký, já rád Šamonic, móóóc hezký lezení :-)

Fotky k článku



Přidat fotky

Přidat komentář
*
*

Pole označená * je nutné vyplnit.